Kenttäputkituksessa jokainen hukattu sekunti uhkaa lisätä huoltoseisokin kestoa. Tehokas kenttäputkitus varmistaa, että putkien asennus sujuu kuten pitää ja että kone voidaan suunnitellusti ajaa ylös takaisin tuotantoon.

Putkien asennus on kilpajuoksua aikaa vastaan

Putkien asennuksessa käytetään yleisesti termiä kenttäputkitus kuvaamaan niitä asennustöitä, jotka tehdään paikan päällä projektikohteessa eli kentällä. Kenttäputkitukseen sisältyy myös putkien esivalmistelut eli esiputkitus, joka suoritetaan joko pajalla tai esimerkiksi paperikoneella tuotannon ollessa käynnissä.

Esiputkitus ja varsinainen kenttäputkitus täydentävät toisiaan ja optimoimalla nämä vaiheet pystytään putkien asennus toteuttamaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Putkien asennuksessa pyritään pääsääntöisesti minimoimaan nimenomaan huoltoseisokin aikainen putkittaminen. Kun esimerkiksi paperikonetta aletaan korjata tai modernisoida, niin laitteen tuotanto joudutaan luonnollisesti pysäyttämään kenttäputkituksen kytkemisen ajaksi. Mitä nopeammin kenttäputkitus pystytään toteuttamaan, sitä nopeammin on mahdollista jatkaa toimenpiteen kohteena olevan koneen tuotantoa.

Kenttäputkituksessa pyritään siis aina tehokkuuteen. Seuraavaksi esittelemme kolme vinkkiä, joiden avulla kenttäputkituksen tehokkuuteen pystytään vaikuttamaan.

Kenttäputkitus vaatii tehokkuuttaa
Kenttäputkitus edellyttää tehokkuuttaa.

Vinkki 1: Tee esiputkittamisvaihe huolellisesti ja ennakoivasti

Edellytykset tehokkaalle kenttäputkitukselle luodaan jo esiputkituksessa. Mitä korkeammaksi esiputkitusaste saadaan nostettua, sitä vähemmän varsinaista putkien asennusta jää ns. loppuasennusvaiheeseen, jolloin koneen tuotanto on ajettu alas. Tämä voi taas näkyä suoraan huoltoseisokin kestossa. Käytännössä siis esiputkitusta tehtäessä on syytä ennakoida kenttäputkituksen tarpeet ja pyrkiä tekemään jo ennakkoon kaikki, mitä tehtävissä on.

Vinkki 2: Luo edellytykset tehokkaalle työmaatoiminnalle

Kenttäputkituksen tehokkuuteen vaikuttaa se, miten hyvin käytössä oleva aika pystytään kohdistamaan putkien asennuksen kannalta oleelliseen työhön. Työmaan perustamiseen kuluvan ajan minimoinnin lisäksi kaikenlainen ylimääräinen työmaalla liikkuminen ja kiinteillä työkaluilla ravaaminen pitää siis karsia pois.

Työmaan toimivuuteen liittyy vahvasti käytössä olevien työkalujen, erityisesti putkentaivuttimen, akkukäyttöisyys ja liikuteltavuus eli keveys. Esimerkiksi meillä TH Tarmaticilla kaikki tarvittavat työkalut ovat pakattuina renkailla varustettuihin laatikoihin, joten työmaa voidaan perustaa nopealla tahdilla ja ongelmitta hyvinkin kauas tavaran purkupisteestä – eikä avuksi tarvitse irrottaa trukkia muista tehtävistä.
Kun käytössä olevat laitteet ja työkalut ovat akkukäyttöisiä, niin työmaa voidaan perustaa juuri sinne, minne halutaan, eikä sinne, mistä saa sähköä. Nykyäänhän joissakin tehtaissa ei enää sallita jatkojohtojen vetämistä käytävien yli työturvallisuus- ja rikkoutumisriskin vuoksi, joten ilman akkukäyttöisyyttä asentaja joutuu aina työkaluja käyttäessään liikkumaan kiinteän työpisteen luo – ja tällaisiin viivytyksiin ei tehokkaassa kenttäputkituksessa ole varaa.

Vinkki 3: Käytä putkien asennuksessa laadukkaita työkaluja

Vaikka esivalmistelut (esiputkitus ja työmaan perustaminen) olisivatkin tehty huolella, voidaan kenttäputkituksen tehokkuus sössiä vielä varsinaisessa asennusvaiheessa. Epätarkat työkalut johtavat harmittavan usein niin sanottuihin susiputkiin eli putkiin, joiden kulmien astetarkkuus menee pieleen. Tämä puolestaan ajaa asentajaa käyttämään kallisarvoisia minuutteja joko uusien putkien tekemiseen tai vinojen putkien paikalleen vänkäämiseen.

Kun puhutaan putkien asennuksesta (ja erityisesti pienputkistoista) on asentajan tärkein työkalu putkentaivutin. Suoraan sanoen ilman putkentaivutinta putkien asennuksesta ei tule yhtään mitään. Koska putkentaivuttimen rooli on niin merkittävä, on se myös aivan keskeisessä asemassa kenttäputkituksen tehokkuuden lisäämisessä. Jo edellä mainitun tarkkuuden lisäksi helppokäyttöisyys ja liikuteltavuus antavat roimaa etua kenttäputkituksen tekemiseen.

Valitse Tarmatic TB 35 kenttäputkituksiin

Tarmatic TB 35 -putkentaivutin on suunniteltu nimenomaan kenttäputkituksia silmällä pitäen. Akkukäyttöisyys, keveys, laadukas jälki ja helppokäyttöisyys ovat suureksi avuksi kenttäputkituksissa. Lisäksi kenttäputkituksen tehokkuutta nostaa TB 35 -putkentaivuttimen pikavaihdettavat lestit. Koska putkilestien vaihtamiseen kuluu aikaa vain muutamia sekunteja, voi useampi asentaja työskennellä samalla putkentaivuttimella, vaikka he sattuisivatkin taivuttamaan erikokoisia putkia.

Jos sinua kiinnostaa tehostaa kenttäputkituksen tekemistä, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen ja sovitaan ilmainen esittelykäynti. Esittelyssä tulemme luoksesi esittelemään putkentaivuttimen toimintaa ja ominaisuuksia. Esittely on maksuton eikä se sido sinua tai edustamaasi yritystä yhtään mihinkään. Voit tilata esittelyn myös kätevästi nettilomakkeen kautta.

Kysy myös tarjous putkistojen asennuspalvelusta!

Juha Huhtala
040 778 7878
juha.huhtala [ät] tarmatic.fi